click..

Saturday, January 31, 2009

Bilik Taugeh

Timbul idea saya untuk menghasilkan taugeh ini bilamana saya melihat seorang kawan saya yang menetap di shah alam setelah melawat ke rumah beliau dan melihat bilik taugeh beliau, hati saya terus terdetik untuk cuba menghasilkan taugeh memandangkan ia cukup mudah untuk di hasilkan.

Jadi, sebaik sahaja saya sampai ke rumah saya terus bertanya kepada anak sulung saya tentang hajat saya untuk menghasilkan taugeh dan membina sebuah bilik khas untuk menghasilkan taugeh.

Akhirnya, berbekalkan modal hampir rm 1500, saya telah menggunakan sedikit ruang di bahagian belakang rumah untuk membina sebuah bilik khas untuk menghasilkan taugeh.

Seawal projek pembinaan bilik taugeh bermula.

Ruang dalam bilik taugeh ketika di awal pembinaan.Tiada ruang untuk cahaya masuk ke dalam bagi mengelakkan tumbuh tunas.Pemandangan jauh dan dekat seawal pembinaan.


Sumber air bawah tanah digunakan untuk membekalkan air untuk taugeh.
Bilik taugeh ini mampu memuatkan sehingga 15 tong untuk menghasilkan taugeh.
Kami menggunakan sistem siraman secara automatik untuk menyiram kacang hijau selang 2 jam.Untuk mereka yang ingin menceburkan diri dalam menghasilkan taugeh, teruskan usaha anda, memang benar harganya agak rendah di pasaran 1 kg dalam rm 1.50-rm 1.90
namun kalau anda dapat market yang betul dan jualan konsisten InsyaAllah jumlah yang sedikit akan menjadi banyak..

0 comments:

click

Subscribe Now: standard